top of page
  • Can Akdere

Togg Ve Elektrikli Araçlar

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022

Elektrikli araçlar; Petrol ve benzeri yakıt türlerine gereksinim duymadan lityum iyon gibi pillerden enerji alan araçlara denir. Elektrik enerjisi; hareket enerjisine dönüşerek aracın çalışmasını sağlar. Elektrikli araçlar bilinen bütün artısının yanı sıra doğa dostu olması ile dünya geleceği için çok önemli bir buluştur. Sıfır karbon değeri ile, sürüş konforuyla, sessiz çalışmasıyla ve ekonomik olarak cebinize tasarruf ettirmesiyle elektrikli araçlar son dönemin en popüler araçları arasına girdi. İlk elektrikli araç denemelerine 1880 ‘li yıllarda başlanılmıştır. Ancak tam olarak 2000’li yıllarda tam bir performans yakalanmış ve piyasaya sunulmuştur.



Elektrikli Araçların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Elektrikli araçların avantajları şunlardır;

  • Çevre dostu elektrikli araçlarda egzoz bulunmadığı için çevre ve gürültü kirliliğine neden olmazlar.

  • Düşük maliyet ile seyir edebilir ve yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.

  • İçten yanmalı motorları bulunmadığı için daha uzun süre dayanan sağlam bir motora sahiptirler.

  • Elektrikli araçların yağ bakımı, mekanik bakımı gibi yüksek maliyetlere dayanan bakım giderleri olmaz.

  • Elektrikli araçlar sarsılmaz konforlu bir sürüş deneyimine sahiptirler.

  • Kısa sürede hıza ulaşır ve bu anlamda güzel bir sürüş keyfini kullanıcılarına yaşatır.


Elektrikli araçların dezavantajları ise şunlardır;

  • Elektrikli araçların şarj süresi yakıtla çalışan araçların depo doldurma süresine göre bir hayli uzundur.

  • Elektrikli araç sahibi olmak istiyorsanız yakıtla çalışan araçlara göre cebinizden daha fazla ücret çıkacaktır.

  • Elektrikli araçla uzun yol yapmak için daima şarj istasyonu gözlemeniz gerekmektedir. Çünkü ülkemizde henüz elektrikli araç şarj istasyonu ağı çok gelişmemiştir.


Elektrikli Araçlar Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçların hareket etmesi için ihtiyaç duyduğu güç bünyesindeki bataryalardan sağlanır. Bataryalarda depolanan elektrik enerjisi sayesinde motor çalışır. Motor içinde bulunan ve rotor denilen parça döndükçe elektrik akımı iletilir ve bu elektrik enerjisi ise aracın hareket etmesini sağlar.

Elektrikli Araç Türleri Nelerdir?

Enerji kaynağına göre elektrikli araçlar 3 çeşittir. Bunlar;

Tam Elektrik; Bu tür araçlar elektrikle çalışan tek bir motora sahiptir. Bu anlamda tam bir çevre dostudur.


Hibrit; Bu tür araçlar hem elektrik enerjisi ile çalışan bir motora hem de benzin ile çalışan bir motora sahiptir. Bu araçlar da kalkış yaparken veya düşük hız ile seyrederken elektrik enerjisi kullanılır ancak araç yüksek hıza ulaştığında benzin ile çalışan motor devreye girer. Hibrit araçların şöyle bir artısı vardır ki sürücü frene bastığında veya benzin ile sürüş anında aracın elektrikli olan motoru kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir.


Plug-in Hibrit; Bu tür araçlar şarj bataryalarının yanı sıra kendine özgü priz yardımı ile şarj edilebiliyor. Bu sayede elektrikli motoru ile daha uzun bir sürüş deneyimi yaşatıyor.

Yerli Otomobil Togg

Togg; Ülkemizde üretilen yüzde yüz elektrikli motora sahip 2023 yılında satışı başlayacak olan yerli otomobilimizdir. İlk prototipinin İtalya’da üretildiği bu aracın tanıtımı ilk kez 2019 yılında yapıldı. Üretilen bu yüzde yüz elektrikli aracın enerjisi lityum-iyon pillerden sağlanacaktır. Tek şarj ile minimum 300 km sürüş keyfini yaşatacak olan araç SUV ve Sedan olmak üzere iki farklı model ile satışa çıkacaktır. Aracın bataryasının 30 dakika gibi kısa bir sürede dolacağı vaadi veriliyor. Sahip olduğu 200 beygir güç ile 4.8 saniyede istenilen hıza ulaşılacağı söyleniyor. Geniş iç hacmi, kusursuz dizaynı, motor gücü ve sahip olduğu yenilikçi teknolojileri ile duyurulan yerli aracımızın üretiminin başlanmasına çok az kaldı. 19 yılda 5 farklı modelinin piyasaya sürüleceği bilinen yerli aracımızı taliplilerinin aracı dört gözle beklediği ise bilinmektedir.





Kaynaklar;

Blog.toyota.com

Lexus.com

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page