top of page
  • Can Akdere

Giyilebilir Teknoloji

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022

Son yıllarda teknolojik gelişmelerden nasibini alan giyim ve aksesuar sektöründe gelinen son nokta duyanları şaşırtacak türden. Giyilebilir teknoloji; çoğunlukla akıllı telefonlarla uyumlu hale getirilmiş sensörlere sahip aksesuar veya giyim eşyası üretmek için kullanılır. İlk giyilebilir teknolojik ürün 1762 yılında John Harrison tarafından geliştirilen cep saatidir. Son yıllarda bu teknolojinin tekrar gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan buluş ise 1975 yılında üretilen hesap makineli saati oldu. Şimdilerde pek çok firma tarafından üretilen kalp ritmi ölçen kulaklıklar, akıllı bileklikler ve akıllı saatler, akıllı ayakkabılar ve akıllı kıyafetler bu teknolojinin çok ilerlediğinin bir kanıtıdır. Bu giyilebilir teknolojik ürünler sayesinde sağlık, spor, moda ve eğlence sektörüne yön verir hale geldi. Giyilebilir teknoloji sayesinde hayat kalitemizin arttığı yadsınamaz bir gerçek. Gelecekte bu teknolojinin level atlayarak daha da ileriye taşınacağı ise aşikâr. Kim bilir şimdilerde konuşulan vücuda enjekte edilecek akıllı çipler belki de gelecekte pek çoğumuzun kullanacağı bir giyilebilir teknoloji ürünü olacaktır. Aslında giyilebilir teknoloji ürünleri sayesinde insanların bilgisayara ya da daha büyük elektronik cihazlara ihtiyaç duymadan mikro çipler sayesinde



Akıllı Saatler

Son zamanların en sık tercih edilen giyilebilir teknoloji ürünü akıllı saatler hayatımızın konforunu artıracak harika bir aksesuar. Akıllı saatler sayesinde telefona gelen çağrıları, mesajları ve mailleri yönetebilir, fotoğraf çekilebilir, müzik dinleyebilir, GPS sayesinde konum izleyebilir, kalp atışlarınızı takip edebilir, kandaki oksijen seviyenizi takip edebilir ve EKG dahi çekilebilirsiniz.




Akıllı Bileklikler

Akıllı bileklikler, hareket takip ekipmanı olarak da sayılabilmektedir. Bu teknolojik aksesuarlar sayesinde günlük aktivite takibi yapılır, nabız ve kalp atışı kontrolü yapılır, stres ölçümü yapabilir, günlük yakılan kalori hesabı yapılır ve uyku saatleri düzenlenir. Bu gibi teknolojik ürünler sayesinde sağlığımıza yön verebilir ve her an hayat kalitemizi kontrol altında tutabiliriz.




Akıllı Gözlükler

Akıllı gözlükler görme engelli kişiler için büyük kolaylık sağlayan bir giyilebilir teknoloji ürünüdür. Bu ürün sayesinde gözlükteki özel kameralar beyne sinyal iletir kişi bu sinyal sayesinde nesneyi siyah beyaz şekilde görebilmektedir.



Sanal Gerçeklik Gözlükleri

Sanal gerçeklik gözlükleri; kişinin izlediği görüntünün içinde kendini hissetmesini sağlayan eğlence sektörüne yön veren bir giyilebilir teknoloji ürünüdür.

İmplantlar

Cilt altına işlenen implantlar; sağlık alanında büyük kolaylıklara imza atan giyilebilir bir teknolojik üründür. Kronik hastalıklarda sıklıkla damar yolundan verilmesi gereken ilaçlar; el ya da boyun bölgesinde cildin altına işlenen bu implantlar sayesinde kolayca verilebilmektedir. Ayrıca implantlar sayesinde kişinin tansiyonu, insülin seviyesi kontrol altında tutulabilir.


Akıllı Giysiler

Akıllı giysiler pek çok çeşidi bulunan giyilebilir teknolojik ürünlerinden biridir. Akıllı giysileri kullanan kişilerin vücut ısıları analiz edilir. Kir, leke ve toz tutmayan, serinleten kumaş özelliklerine sahip türleri de mevcuttur. Giyilebilir teknolojiye sahip spor kıyafetleri ve iş kıyafetleri de günümüzde tercih edilmektedir.

Akıllı Ayakkabılar

Akıllı ayakkabılar; giyilebilir teknoloji ürünlerinden biridir. Bu ürün sayesinde kişinin hareketleri, gün içinde adım sayısı, gün içinde kat ettiği toplam mesafe ve gün içinde hareketlerin enerjikliğinin istatistiğinin tutulmasını sağlar.


Akıllı Takılar

Akıllı saat benzeri teknolojiye sahip giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri de akıllı takılardır. Bu takılar sayesinde kişi telefonunu yanına almasa dahi takısını cihazıyla eşleştirir ve aramalarına mesajlarına maillerine cevap verebilir.

Giyilebilir Güvenlik

Giyilebilir teknolojik ürünler sayesinde kişinin kendini tehlikede hissettiği durumlarda kullanması üzerine tasarlanmış cihazlar mevcuttur. Bu cihazlar kişinin giydiği bir ceketin düğmesine veya yüzüğüne takılır; kişinin güvenliği bu sayede sağlanır.

Kaynaklar;

İsbankası.com

Yunus.hacettepe.edu.tr

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page