top of page
  • Can Akdere

Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022

Pek çok sektörün aktif olarak kullandığı artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanım alanları şu şekildedir;


E-ticaret ve Pazarlama; Pek çok firma artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde ürünü daha kolay pazarlayabilir duruma geldi. Örneğin; bir kıyafet satın alırken üzerimde nasıl durur endişesi duymadan AR teknolojisi sayesinde üzerinize giydirebilir ve nasıl durduğunu görüntüleyebilirsiniz. Bir saç tercihi için veya bir mobilyanın evinizde iyi durup durmadığını sorgulamak için de bu uygulamalar harika bir kolaylık. Ayrıca yeni çıkan bir sinema bileti veya kitaba dair bilgilere fragmanlara önsözlere AR sayesinde telefonunuzdan kısaca ulaşabilir onunda çaba sarf etmeden çabucak satın alabilirsiniz. Bu anlamda kişiler online olarak çekinmeden alışveriş yapabilmekte veya bir ürünün reklamı olmaksızın deneyimleyebilmektedir. Ayrıca gayrimenkul sektörünün de sıkça kullandığı bu teknoloji sayesinde satın almak istediğiniz gayrimenkulün tanıtım videoları 3 boyutlu şekilde izlenebilir hale geldi.

Eğitim; Arttırılmış gerçeklik teknolojisi eğitim alanında da bir çıpır açtı. Son yıllarda kullanılan akıllı tahta ve tabletlerin gerçekliğine seviye atlattı. Örneğin; akıllı tahtalara AR teknolojisi sayesinde 3 boyutlu görseller yansıtılabilir. Öğrenciler gezegenleri, solunum sistemini veya bir savaşı bizzat yaşıyor gibi hissederek daha kalıcı bir şekilde öğrenebilecekler.



Tıp; Bazı hastalıkların tedavisi ve tıp öğrencilerinin eğitimi için AR teknolojisinden son yıllarda sıkça faydalanılmaktadır. Örneğin; fobisi olan hastalara tedavilerine uygun yöntemlerle Artırılmış gerçeklik teknoloji ile hazırlanmış simülasyonlar izletilir. Bu şekilde iyileşme sağlandığı görülmüştür.


Mimarlık; Bu sektörde hazırlanan projelerin müşterilerine takdimi için gerekli 3 boyutlu sunumlar Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile beslenmiştir.




Turizm; Artırılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde gitmediğiniz yerler, müzeler gezilebilmektedir. Son yıllarda pandeminin varlığı ile evlerde izole hayatımız bu AR teknolojilerinin geliştirdiği gezi uygulamaları sayesinde canlandı.


İmalat; Endüstri sektöründe üretime geçilecek ürünlerin prototipleri AR teknolojileri sayesinde yapılmış bu sayede hatalı ürünlerin önüne geçilmiştir. Hem iş gücü kaybı hem de ham madde kaybının önüne geçilmiştir.


Güvenlik; AR teknolojisi sayesinde geliştirilen konum belirleme özellikli aygıtlar sayesinde yardıma ihtiyacı olan bireylere en hızlı ve en güvenli yol rotasyonu çizilmektedir. Ayrıca yine bu gözlükler sayesinde tehlikeli alanlar belirlenerek kişilere bu alanlara yönelmeleri konusunda uyarıda bulunulur.

Eğlence; Oyun sektörüne yeni bir soluk olan AR teknolojisi ile daha sürükleyici daha ulaşılır ve geleneksek oyunların verdiği hazzın üzerinde bir haz alarak oyun oynanabilmektedir.





Spor; AR teknolojisi sayesinde 3 boyutlu olarak sanal antrenmanlar düzenlenebilir. Spor müsabakaları daha gerçekçi şekilde izlenilebilir.


Tamir ve Cihaz Kurulumu; AR teknolojisi sayesinde yeni satın alınan bir ürünün kurulumu 3 boyutlu olarak izlenebilir ve kişi kendi başına bunun üstesinden gelebilir. Yine bir cihazın bakımı tamiri içinde bu teknolojiden faydalanılır ve kolayca onarımı sağlanır.

Kaynaklar;

Elektrikinfo.com

Teknolo.com


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page