top of page
  • Can Akdere

Drone Teknolojisi ve Kullanım Alanları

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022

Drone; son yıllarda pek çok sektör tarafından kullanılan, havada insansız bir şekilde seyredebilen, uzaktan komuta edilen, aynı zamanda görüntü ve video alabilen son teknolojik bir araçtır. Bir nevi küçük helikopter görüntüsünde olan dronlar dünyada ilk olarak 1920 li yıllarda askeri ve güvenlik amacıyla geliştirilmiştir. Uzaktan kumanda veya tablet ile yönlendirilen dronların genel mantığı insanların ulaşamayacağı yerlere ulaşıp veri elde etmektir. Son zamanlarda değişik versiyonlarının ve üst düzey gelişmişlikte modellerin piyasaya sürülmesiyle ticari hayata da yön vermeye başlamıştır. Özellikle reklamcılık sektöründe, pazarlama sektöründe, enerji sektöründe, tarımsal faaliyetlerde, sağlık sektöründe, fotoğrafçılık ve sinema sektöründe, haritalama sektöründe, kargo taşımacılık sektöründe, haberleşme sektöründe, yarış sektöründe, acil durumlarda, ülke çağında kontrol ve denetlemelerde, trafik düzenlemelerinde, sportif faaliyetlerde, hobi amaçlı ve askeri güvenlik gibi konularda drone başlıca kullanılan araçlar arasına girdi.




Askeri ve Güvenlik

Drone, ülkelerin savunma sanayisinde en önemli araçlardan biri haline geldi. Sınır güvenliğini sağlamak, terör faaliyetlerini uzaktan incelemek, istihbaratı alınan konuların keşfini yapmak için mutlaka drone kullanılmaktadır.

Reklamcılık

Drone sayesinde reklamcılık sektöründe iş yükü azalmaktadır. Pek çok reklamcının üstün performans göstermesi ve bir pilot ve yardımcısının helikopter kullanması sonucu ancak elde ettiği havadan görüntüleri şimdilerde sadece bir drone sayesinde kolayca elde edilmektedir.

Pazarlama

Son zamanlarda pek çok kafe, restoran gibi işletmeler drone ile elde ettiği mekan görüntüleri ile etkin bir şekilde firmalarını pazarlamaktadır. Hatta belediyeler dahi şehir tanıtımları için drone görüntülerine yer vermektedir. Ayrıca emlak şirketleri de ev, iş yeri, arsa çekimleri için dronlardan faydalanmaktadır.

Kargo ve Dağıtım

Özellikle dronlar kargo ve dağıtım sektöründe gelecek yıllarda daha da etkin şekilde kullanılmaya başlanacaktır. Şimdilerde birkaç ülke de bazı firmalar kısa mesafeye ulaşması gereken kargolarını veya yemek siparişlerini dronlar aracılığıyla göndermektedir.

Haritalama

Arazileri en ekonomik ve hızlı şekilde haritalama yapmak için son zamanlarda drone etkin şekilde kullanılmaktadır.

Tarım

Son zamanlarda dronlar sayesinde tarım sektöründe etkin verim alınması amaçlanmıştır. Tarımsal sulama, ilaçlama, gübreleme gibi konularda dronlardan faydalanılmaktadır. Tarımsal bitki verimliliği ve etkin toprak kullanımı için yapılan analizler son zamanlarda drone ile gerçekleştirilmektedir.

Acil Yardım

Son zamanlarda yangın söndürme, arama kurtarma çalışmaları gibi aciliyet arz eden ve bazen insanların ulaşması zor olan durumlarda devreye drone gitmektedir. Bu anlamda faydası göz ardı edilemez bir araçtır. Sadece bunlarla kalmayıp ambulans dronelar üretilmiştir. Acil ilaca, aşıya ihtiyacı olan insanlara en hızlı şekilde ulaşmanın yolu bu şekilde bulunmuştur. Ayrıca organ bağışı veya kan ihtiyacı gibi durumlarda en hızlı şekilde beklenen organı ve kanı ulaştırmak için de drone kullanılmaktadır.




Enerji

İnsanların ulaşmasının oldukça zor olduğu bazı enerji alanlarında drone’dan faydalanılmaktadır. Enerji dağıtım ve üretim tesislerinde, boru hatlarında, güneş enerjisi sistemlerinde meydana gelebilecek her türlü sorunun tespiti için drone kullanılmaktadır.

Trafik

Dronelar; yol durumlarını gözetlemek, trafik kurallarına uymayan sürücüleri belirlemek, yolların kapanması durumunda alternatif yol güzergahı çizmek için kullanılmaktadır.

Hobi

Düğün fotoğrafçılığı ve hikayesi çekimi için; Tiktok, Youtube veya İnstagram gibi platformlarda paylaşım yapmak için, turistik gezilerde vlog benzeri video görüntüleri çekmek için drone kullanılmaktadır.

Sportif Faaliyerler ve Yarışlar

Drone sayesinde sportif faaliyetleriniz sırasında görüntüler alabilirsiniz. Örneğin extreme sporlar yaparken drone sayesinde çekimleriniz yapılabilir. Ayrıca son zamanlarda drone yarışları düzenlenmektedir. Pek çok drone sever bu yarışlara katılarak kendini bu alanda geliştirmektedir.

Kaynaklar;

Avdesodrone.com

Teknolo.com




13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page