Günümüz mecrasında bilgi teknolojileri sayesinde hemen hemen her kanaldan bilgiye erişmen mümkün kılınmaktadır. Ulaşılabilirliğin bu denli kolay olmasının nedeni ise teknolojinin eseridir. Teknoloji gündelik hayatımızı birçok açıdan kolaylaştırmaktadır. Tek bir tıkla tek bir sesli komut ile istenilen konuya erişim sağlanabilmekte.
Erişim imkanlarının bu denli sınırsız olması da gazeteciliği derinden etkisi altına almaktadır. Nitekim artık geleneksel gazetecilik olarak ifade ettiğimiz gazetecilik mecrası gerilerde kalmakta. Halen daha belirli bir okuyucu kitlesine sahip olmuş olsa da daha yenilikçi olan internet gazeteciliğine kendisini teslim etmekte. Teslim etmekte çünkü geleneksel gazetecilik anlayışı içerisinde basıma giren haberi güncel gelişmeler ışığında yenilemek oldukça zor bunun yanı sıra daha da maliyetli ve en önemlisi de teknoloji çağında yaşadığımı günümüz koşullarında insanlar okuduklarına gördüklerine yorum yaparak kendi ifadelerini kullanmak istemekte maalesef ki geleneksel gazetecilik de bu gibi erişim imkanları oldukça kısıtlı.
İnternet gazeteciliğinde ise tüm bu kısıtlamalardan uzak bir anlayış mevcut. Okuyucu istediği kaynaktan istediği habere erişebilir, konu hakkındaki görüşlerini 7/24 bildirebilmektedir. Gündemi takip etmek adına birçok uygulamadan destek alabilir anlık olarak bilgiye hızlıca ulaşım sağlar. Bununla sınırlı kalmayıp okuyucu için içerik üreten yazar hedef kitlesine uygun olarak haberini yazabilir. Yoğun tempoda çalışan insanlara hitap eden bir platformunuz var ise haberleriniz daha kısa daha vurucu nitelikte öz bir şekilde yazılır. Tüm bunlarda teknolojinin getirmiş olduğu üstünlüklerdir.
Teknoloji çağının getirmiş olduğu yenilikler içerinde sesli okuma ile işitme engelli bireyler için bir ayrıcalık sağlamış olup yine erişimi kolaylaştırmaktadır. Erişimin herkese açık olmasının bazı negatif yönlerinin de olduğu aşikardır. Örneğin vatandaş gazeteciliği kavramına değinecek olursak. Ellerinde cep telefonu olan her kesimden bireyin herhangi bir kanal üzerinde haber değeri taşıdığını düşündüğü bir olayı bir videoyu internete sürebilir. Sürdüğü içeriğin doğruluğunu teyit etmeksizin toplumu kışkırtabilecek veyahut da korkutabilecek sansasyonel haberi oluşturabilmektedir.
Tüm bunların belirli kurum ve kuruşlar tarafında denetlenmesi ve gerçek gazetecilik anlayışına leke sürmeden devam ettirebilmesi bilakis önem arz etmektedir. Teknoloji çağında gazeteciliğin verimli kullanılmasına dikkat edilmelidir.
https://www.teknolojidenbihaber.com/
Commentaires