top of page
  • Can Akdere

İnternet ve Gazetecilik

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2022

İnternetin hayatımıza girdiği yakın tarihe kadar, gazeteci; bilgi kaynağına ulaşma, onu en iyi şekilde anlama ve tüm topluma aktarma gayesiyle çalışan ve bu iş ile geçimini sağlayan kişi olarak tanımlanabilirdi. Günlük gazetelerin her bir sayfasında yoğun koşuşturma, bilgi arayışları ve emek hissedilirdi. İnternetin kişisel kullanımının yaygınlaşması ile bilgi çok hızlı ve düzensiz bir şekilde yayılmaya başladı. Tam da bu noktada ortaya çıkan internet gazeteciliği, bilgi kaynağına ulaşma konusunda geleneksele göre daha az çaba harcayan ancak bilgi kirliliği nedeni ile inceleme ve doğrulama aşamalarında daha hassas olunması gereken bir kavram olarak karşımıza çıktı.





İnternet ve gazetecilik kelimeleri bir arada kullanıldığında akla ilk olarak internet haber siteleri gelse de aslında, birçok sosyal medya platformunun da içerisinde yer geniş bir çerçeve düşünülmelidir. Kişisel blog ya da Vlog sahipliği ile haber değeri taşıyan bilgiyi kitle ya da kişilere ulaştırmak da yeni dönemin gazetecilik faaliyetleri arasında kabul edilebilir.


İnternet Gazeteciliği Özellikleri Nelerdir?


İnternet üzerinde bilgi ve haber yayılım hızı, son derece yüksektir. İletilen bilginin dağıtımında bozulmaya uğraması ve kontrolsüz bir şekilde yayılması da olasıdır. Haber başlıklarının dünyanın her köşesine anlık olarak ulaştırılabiliyor olması internet gazeteciliğinin en büyük artısı iken bazı durumlarda bu hız bir handikap haline de gelebilir. İnternet gazeteciliğinde;


· Çeşitli sayfa, forum ya da sosyal medya araçlarında yer alan, haber kaynağı belirtilmeden oluşturulmuş sahte konu ve olaylar, gerekli kontrol ve incelemelerden geçirilmezse, hatalı bir şekilde habere konu edilebilir.

· Son dakika haberlerini anlık olarak duyurabilmek mümkündür.

· Kişi ve kurumların, haber altı yorumları ile geri dönüşü sağlanabilir.

· Kişilerin anlık olarak kaydettiği haber değeri taşıyan video ve görseller bir habere konu olarak kullanılabilir. Bu nedenle muhabir ağı geleneksele göre son derece geniştir.

· Kullanıcıların zevk ve beğenilerine göre haber başlıklarını, makale ve reklam alanlarını belirlemek mümkün olabilir.

· Sadece resmi ve özel gazete sayfalarında değil sosyal medya grup ve sayfalarında da haber oluşturmak ve iletmek mümkündür.






Geleneksel gazetecilik tanımlarının, internet dünyasında birtakım farklı özelliklerle donatıldığı göz önüne alındığında, hızlı yayılan ancak bir o kadar da hızlı tüketilen haberlerin, toplumun geneline ulaşabilmesi anlamında büyük bir başarı yakaladığı ancak özgünlük ve yüksek haber değeri açısından çoğu zaman sınıfta kaldığı söylenebilir. Birbirini anlık olarak takip eden haber siteleri nedeni ile kısa sürede üretilen haber başlıkları büyük oranda aynı konu etrafında dönerken, kişilerin daha butik bilgilere ulaşabilmesi kısmen zor hale gelmiştir. İnternetin tüm dünyayı içine alan geniş çerçevesi düşünüldüğünde, küresel konuların daha yüksek haber niteliği taşıdığı düşünülmesi ve sıklıkla servis edilmesi de bir diğer yanılgıdır. Gazetecilik mesleğinin internet ortamında aynı çizgide sürdürülebilmesi ise, geleneksel gazetecilikten çok daha fazla uğraş, takip, analiz yeteneği ve dinamiklik ile mümkün olabilir.



https://www.iienstitu.com/

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page