top of page
  • Can Akdere

Drone Haberciliği



Türkçe karşılığı uçangöz olarak bilinen drone geleneksel gazetecilik anlayışı içerisinden büyük bir sıçrama yaratmıştır. Dronelar gökyüzünde uçarak görüntü kaydetmektedir. Kameraların görüş alanı dışında kalan noktalara ulaşır ve görüntü kaydederler. Bu özelliği sayesinde de birçok keşfin yapılmasına olanak sağlamıştır.

Bilgi çağı içerisinde teknolojinin giderek ilerlemesi ve gelişim kaydetmesiyle beraber habercilik adına da yeni bir soluk getirmiştir. Droneların oldukça yüksekten uçabilme özelliği sayesinde habercinin, kaydetmek istediği görüntüye bütünüyle görmesi kayıt almasını sağlamaktadır. Bilindiği üzere dronelar sadece habercilik adına değil birçok farklı alanda verimli bir şekilde kullanılmakta. Örneğin; yangın, deprem, sel gibi felaketlerde, savaş alanlarında, miting, spor müsabakaları, konser gibi etkinliklerde oldukça fazla kullanılmaktadır.






Drone haberciliğinin teknoloji ile gelişmesiyle beraber televizyonlarda bazen canlı yayınlarda gördüğümüz helikopter ile kayıt alan haber yapan gazeteciler vardı. Nitekim bu oldukça fazla maliyet ve işgücü gerektiren bir eylem iken drone sayesinde gökyüzünde uçmak çok daha uygun ve daha az insan gücü gerektirmekte. Kullanım kolaylığı neticesinde hızlı bir şekilde yayın akışı sağlamak da mümkün.Drone haberciliği sayesinde gerek muhabirlerin görüntü almak adına kendilerini birçok kez riske attığı oldukça bilinirdir. Kapsam alanını oldukça geniş tutan drone haber muhabirlerinin de can sağlığı riske atmamış olmakta. Bunun yanı sıra drone haberciliği sayesinde olaylara yeni bir bakış açısı geldi. Bazı anlatılması zor olan doğa olaylarında afetin büyüklüğü kelimelerin yanı sıra havadan alınan görüntüler ile daha çok desteklenebilmekte ve akıbetini aktarmak mümkün kılınmıştır. Elbette avantajları kadar olası dezavantajları da var. Drone kullanımının kişilerin özel hayatın ihlali ve etik dışı kullanım gibi hassasiyet gerektiren yanları vardır. Bu yüzden drone kullanımına getirilen yasaklar ve kısıtlamalar basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü kavramları açısından tartışmalara açıktır.






Her ne kadar bu konu tartışmalara açık olsa da teknolojiyle beraber getirdiği büyük yıkıcı yenikliklerin önüne geçmesi imkansız. Hatta ve hatta drone haberciliği başta Amerika olmak üzere Türkiye’de de iletişim fakültelerinde müfredatlar yerini almaya başlamıştır.



24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page