top of page
  • Can Akdere

Telefon Kameralarının Değişim Ve Gelişimi

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022


Günlük yaşantımızın olmazsa olmazlarından ve 20. yüzyılın en büyük icadı, hayatımızı kolaylaştıran telefonların gelişim sürecine hadi daha yakından bakalım...

İlk kameralı telefonlar 1999 yılında piyasaya sürüldü. Samsung’un çıkardığı SCH-V200 modeli bu telefonlar bize asrın icadı gibi gelmişti. O dönem çok da renkli olmayan görüntüsü kalitesi şimdiki telefonların çok çok aşağısında olan bu telefonlar bile bizim kalbimizi kazanmaya yetmişti. Bu durum telefonları iletişim amaçlı kullanmamızın önüne geçti ve artık pek çok kişi eğlence amacı ile telefon kullanmaya başladı. Kameralı telefonlar sayesinde telefon kullanımında bir devrim yaşandı. Öyle ki kameralı telefonlardan sonra telefon kullanma yaşı da düşmeye başlamıştır.






İlk kameralı telefonlar Samsung SCH-V200 modeli, Sharp J-SH04 modeli, Kyocera VP-210 Visual Phone gibi modeller olmuştur. Bu dönemde modellerin çoğu 110.000 piksel yani 0.11 Megapiksele sahip telefonlardı. Elbette çekilen fotoğraf sayısı telefon hafızalarından dolayı sınırlıydı ve fotoğrafları paylaşabilmek için sadece bilgisayara bağlanmak gerekliydi. Ayrıca bu telefon modellerin ekranları ok küçüktü ve insanlar çektikleri resimleri görmekte zorluk çekiyordu. Yine bu telefonların çözünürlükleri de çok düşüktü. 640x480 çözünürlüğe sahip bu telefonlar zamanla insanları fotoğrafların netlikleri konusunda memnun etmedi ve firmalar yeni arayışlara yöneldi. Bu arayışa ilk cevap veren firma Nokıa oldu. Art arda çıkardığı 3310 ve 7650 modelleri ile kameralı cep telefonu kullanımı oldukça yaygınlaştırdı. Hemen herkes mutlaka bu model telefonlardan kullandığını hatırlayacaktır. Bu iki model ile öncelikle renkli ekranlar hayatımıza girmeye başladı. 168x208 piksel çözünürlüğe sahip bu telefonlar ve 2.1 inç ekran sayesinde insanlar fotoğraf ve video çekmenin tadını almaya başladı. Daha sonra ise Ericson T610 model telefonu ile bizleri entegre kameralar ile tanıştırdı. 288x352 piksel çözünürlüğe sahip kamera ile kameralı telefon algısını dönemin üst seviyelerine taşıdı. 2005 yılında Nokıa; kamera merceği devi Carl Zeiss ile birlikte çıkardığı N90 modeli telefon ile kamera pikselini 2lere çıkarmayı başardı. Bu sayede insanlar daha kaliteli fotoğraflar çekmeye başladı. Telefon piyasası her geçen yıl üstüne bir şey katarak daha yüksek çözünürlükte ve pikselde kameralı telefon üretmeye devam ettiler.


Tüm bu gelişmelerin arasında ön kameralı telefonlar da üretilmeye başlandı. Samsung çıkardığı SCHX590 modeli ile insanların özçekim yapmasına fırsat tanıdı. Bu tarihten sonra hayatımıza özçekimlerde girmiş oldu. 2014 yılında HTC’nin piyasaya One M8 modeli ile ilk çift kameralı telefonu piyasaya sürmüş oldu. Kameraların sayısının artması ile insanlar daha kaliteli videolar ve resimler çekinme fırsatı buldu. Ayrıca çift kamera sayesinde aynı anda fotoğraflara derinlik katılabilir, zoom yapılabilir ve efekt yapabilir duruma geldik. Bu tarihten sonra kamera sayıları pikseller ve zoom dereceleri telefonların bir bir artmaya başladı. Piyasaya giren her marka daha iyi kameralı telefonu üretmek için yarış içine girdi.

En son çıkan Mart 2022 telefonlarını incelediğimizde pazara giren Huawei P50 Pro modeli ile kusursuz kamera tasarımına imza attı. Kamera kalitesi ile şimdilerde en üst seviyede olan bu model 4 farklı arka kameraya sahip. 64 MP + 50 MP + 40 MP + 13 MP olmak üzere 4 arka kamerası olan bu telefonun bir de 13 MP sahip bir ön kamerası mevcut. Bu sayede harika videolar, özçekimler ve fotoğraflar çekme fırsatını bizlere sunmakta. Adeta profesyonel bir fotoğraf makinesinden farksız olan bu cep telefonu kusursuz tasarımı ve şıklığı ile kameralı telefonların en zirvesinde olduğu topladığı oylar sonucunda kanıtlandı.

Kaynaklar;

Shiftdelete.com

Teknolojioku.com


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page