top of page
  • Can Akdere

İletişim ve Teknoloji

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2022


İnsanlığın doğuşundan günümüze, kişiler arası etkileşimin en önemli unsurlarından olan iletişim, sözlü, yazılı ve görsel çeşitleri ile yılları içerisinde şekillenip günümüze kadar geldi. Bugün gelinen noktada, teknolojinin modern toplumların yaşamının önemli bir kısmını kapsamasıyla iletişimin de teknoloji üzerinden yapılması kaçınılmaz oldu. Hemen her yaştan bireylerin sahip olduğu mobil iletişim aletleri başta olmak üzere, bilgisayarlar ve diğer teknolojik cihazlar, iletişimin hiç olmadığı kadar hızlı sağlanmasına katkıda bulundu.


İletişimin iki yönlü yapısı, farklı teknolojik cihazların devreye girmesi ile bir miktar bozulmaya uğramış olsa da hız ve popülerlik gibi göz ardı edilemeyecek nedenlerle teknoloji üzerinden sağlanan iletişim neredeyse günlük hayatta kurulan tüm iletişim yöntemleri arasında ilk sıralarda yer almayı başardı.





Teknoloji ve İletişimin Değişen Öğeleri


İletişim, bir kaynağın belirli bir mesajı bir kanal vasıtası ile alıcısına ulaştırması ve olabildiğince geri dönüş alması ile gerçekleşen iki yönlü bir eylem olarak tanımlanabilir. İletişimin doğru bir şekilde gerçekleşmesi; mesajın doğru bir ortamda iletilmesine, alıcının bu mesajı almaya hevesli olmasına ve uygun kanal kullanımına bağlıdır. Sözlü, sözsüz ve yazılı iletişim çeşitlerinde bu döngünün aynı anda ya da belirli bir zaman içerisinde tamamlanması beklenir. Ancak konu teknoloji üzerinden iletişim olduğunda, mesajın iletimi esnasında, gürültü adı verilen ve alıcının mesajı doğru çözümleyememesiyle sonuçlanan bazı engeller kaçınılmazdır.


Mobil telefonlar, modern insanı günün herhangi bir anında, kaynaktan gelecek mesaja tam anlamıyla hazır olmadığı ya da farklı işlerle meşgul olduğu anlarda iletişime zorlayarak, klasik iletişim kurallarından biri olan alıcının dinleme motivasyonunu çoğu zaman es geçebilmektedir. Bu çerçevede oluşan iletişim anlık sözlü iletişim olarak görülse de mimik ve jestlerin kullanılmadığı bu yeni sözlü iletişim sürecinde, mesajın hatalı iletilmesi ya da doğru çözümlenememesi sorunlarıyla karşılaşmak olasıdır.


İnternet üzerinden, sosyal ağlar kullanılarak gerçekleşen iletişim biçiminde ise; iletişimin en temel kurallarından olan geri bildirim eş zamanlı olarak gerçekleşmezken, bazı durumlarda bu adım tamamen atlanarak süreç sonlanabilir. Kaynak tarafından iletilen yazılı mesaj, fotoğraf ya da videoların alıcı tarafından görülüp çözümlenmesi arasında geçen süre, sağlıklı bir iletişimi sekteye uğratacak uzunlukta olabilmektedir.





Radyo, televizyon ya da telsizler gibi iletişimin tek yönlü olarak gerçekleştiği teknolojik araçlarda, alıcı bir yerine birden çok olabilir ve iletilen mesaj tüm bu alıcılar için anlamlı ya da önemli olmayabilir. Alıcının mesajı doğru olarak alıp almadığı ise neredeyse belirsizdir.


İletişimde Teknoloji Kullanımının Artı ve Eksileri


Teknoloji kullanılarak yapılan iletişim, mesafelerin kısaldığı, anlık olarak oluşturulabilen kem kişiler hem de kitleler arası gerçekleşebilen çok yönlü bir iletişim türüdür. Bunun yanında, alıcının mesaj için yeterince açık olmadığı ya da mesajın yeterince doğru oluşturulamadığı durumlarda iletişimin hızlı olması onu her zaman sağlıklı bir iletişim yapmayacaktır.


https://tr.wikipedia.org/

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page