top of page
  • Can Akdere

Nedir Bu SEO?

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2022

Search Engine Optimization ya da kısaltılmış hali ile SEO, arama motorlarının, bir alan adı ile faaliyet gösteren her bir sayfayı taraması, anlamlandırması ve arama sonuçlarında ilgili kelimeler doğrultusunda gösterebilmesi için kullandığı algoritmaların, içerik üreticiler tarafından takip edilerek tüm içeriklerin bu doğrultuda optimize edilmesi faaliyeti olarak açıklanabilir. Arama motoru optimizasyonu, sayfa yapılarından kullanılan programlama diline, içerik kapsamlarından etiket ve anahtar kelime seçimlerine kadar oldukça detay barındıran ve özen gerektiren zorlu bir süreçtir.



SEO işlemi, profesyonel anlamda SEO uzmanları tarafından takip edilir. Web sitesi inşası esnasında, hedeflenen arama motorlarının güncel algoritmaları takip edilerek uygun içerikli sayfalar oluşturmak, yenilenen algoritmalar belirli aralıklarla kontrol ederek sayfa ve işleyiş üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmak başarılı bir SEO için son derece önemlidir. Arama motorlarının yıllar içerisinde kendilerini geliştirmeleri nedeniyle, SEO işlemlerinin anlık bir işlemden çok uzun soluklu bir çalışma olduğu unutulmamalıdır.


SEO Uyumlu İçerik Nedir?


Web sayfalarında kullanılan, tüm yazı, resim ve videoların, arama motorlarının belirlediği kriterlere uygun olarak üretilmesi gerekir. Tüm bu kural ve çerçevelere uygun olarak üretilen içerikler, SEO uyumlu içerik olarak nitelendirilir. Bir sitenin arama sorgusu sonuçlarında üst sıralarda yer almasının ilk ve temel kuralı, arama yapılan anahtar kelimelerle olan alakası olacaktır. Google başta olmak üzere tüm arama motorları, belirli sürelerde tüm internet sitelerini ziyaret eden otomatik bot yazılımları kullanır. Bu ziyaretler esnasında sayfalar taranarak, içeriklerin konusu ve sayfa yapılarının uygunluğu denetlenir. Arama motoruna yazılan bir anahtar kelimenin, ilgili sitenin genel içeriği ile ne kadar uyumlu olduğu, bu kelime ile ilgili yeterli bilgi yer alıp almadığı, arama sonuçlarında sayfanın doğru konumda gösterilebilmesini sağlar. Web sitesinin alan adı, sitenin başlığı, alt sayfaların konu ve konumları da dahil olmak üzere birçok kriter, arama yapılan anahtar kelime özelinde değerlendirilir.





Arama Motoru Optimizasyonunda Kullanıcı Deneyimi Ne Anlama Gelir


Özellikle son yıllarda büyük arama motorları, kullanılan anahtar kelimeler ya da içeriklerin genel yapısından ziyade, kullanıcıların bu sayfadan aldıkları verim üzerinde odaklanmaktadır. Bir kullanıcı, arama yaptığı kelime sonucunda bir siteye yönlendirildiğinde, ilgili sayfada ne kadar süre kaldığı, bu sayfadan sonra sitenin hangi alt sayfalarında gezindiği gibi konular incelenir ve kullanıcı deneyimi hakkında fikir elde edilir. Eğer ilgili sayfada yer alan içerik, doğru ve gerekli bilgiyi veremiyorsa, kullanıcı tüm sayfanın okunma süresi kadar sayfada kalmayacak ve tarayıcıyı kapatacaktır. Arama motoru bu gibi durumlarda, sayfanın kaliteli içeriğe sahip olmadığını düşünerek ya siteyi arama sonuçlarından tamamen çıkaracak ya da daha alt sıralarda çıkmasını sağlayacaktır. UX olarak da bilinen kullanıcı deneyimi, uzun bir süredir arama motorlarının en çok dikkat ettiği durumlardan biridir.



https://developers.google.com/

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page