top of page
  • Can Akdere

Dijital İçerik Üretimi

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2022

Bir ekrana baktığınızda gördüğünüz her türlü yazı, resim, video ya da ses dosyası birer dijital içeriktir. Diğer bir tanımıyla dijital içerik, dijital mecralarda yer alan her türlü bilgiyi ifade eder. İnternet kullanımının artması ile hemen tüm sektörlerin kendilerine sanal bir alan yaratma çabası, dijitalleşmenin çok hızlı bir şekilde ilerlemesine yol açmıştır. Tüm bu süreç içerisinde, kişi, kurum ya da şirketlerin, dijital ortamda kendilerini uygun metinler, video ya da görsellerle tanıtmak istemesi ile dijital içerik üretimi de hızla önem kazanmıştır. İnternette üretilen her bir içerik, farklı uzmanlık alanına sahip kişilerce yapılmaktadır. Metin yazarları tarafından hazırlanan kategori yazıları, ürün açıklamaları, blog yazıları ya da tanıtım bültenleri, yazılı dijital içerik çeşitlerine örnek olarak gösterilebilir. Görsel tasarım uzmanları tasarından hazırlanan resim, grafik ya da logo çalışmaları yine görsel içerik üretimi açısından gösterilebilecek örneklerdendir. Video içerik üretimi, profesyonel video editörleri tarafından gerçekleştirilebildiği gibi bireysel Vlog ya da sosyal medya kanallarında, kişilerin hazırladığı amatör kayıt ve videolar da yer alabilmektedir. Ses sanatçıları ya da amatörler tarafından hazırlanan ses dosyaları, oluşturulan e-kitap ya da podcast yayınları, dijital ses içeriği çeşitlerinin en bilinen örneklerindendir.




Dijital İçerik Üretimi Neden Önemlidir?


Dijital içerikler, belirli bir amaç doğrultusunda hazırlanan içeriklerdir. Bazen bir ürün tanıtımı bazen bilgilendirme bazen d


e bir haber iletme amacıyla üretilebilirler. Nedeni her ne olursa olsun, hazırlanan dijital içeriğin kullanıcının gereksinimlerini karşılaması, tüketilmeye değer olması ve kişiye bir nedenle katkıda bulunması amaçlanmalıdır. Dijital içerik üretimi için eğitimli ya da tecrübeli kişilerle çalışmak, içerik oluşturulurken hedeflenen amaç ve çizilen çerçeve doğrultusunda hareket etmek ve elde edilen sonucu en doğru zamanda ve mecralarda paylaşmak, üretilen içeriğe beklenen dönüşün alınmasına yardımcı olacaktır.




Başarılı bir dijital içerik üretimi için;


· Alanında uzman kişilerden destek alınmalı,

· Amaç ve hedefler net bir şekilde ortaya konulmalı,

· İçeriklerin, yayımlanacağı mecraların kural ve gereklerine uygunluğu denetlenmeli,

· Dikkat çekici slogan, görsel ya da renk kullanımı ile daha çok sayıda kişiye ulaşması desteklenmeli,



· Kullanıcıların bilgi tüketim alışkanlıkları göz önüne alınarak, içerikler yazı, resim, ses ya da video formatında kurgulanmalı,

· Üretilen dijital içeriğin, arama motorlarının optimizasyon kriterlerine uygun olup olmadığına dikkat edilmeli,

· Kopya ya da intihallerden kaçınılmalı,

· Telif gerektiren ses, resim ya da video kullanımlarında ilgili kurum ve kuruluşlardan izin alındığından emin olunmalıdır.






Dijital İçerik Üreticisi Kimdir?


Dijital mecralarda yayımlanan her türlü içerikleri, amaçlarına uygun şekilde hazırlayan kişiye dijital içerik üreticisi adı verilir. Dijital içerik üreticisi, güncel bilgiyi ve anlık gündemi takip edebilen, oluşturduğu içeriği, kullandığı dilin dilbilgisi kurallarına uygun olarak ortaya koyabilen kişidir. Dijital içerik üreticileri, dijital pazarlama ajansları bünyesinde ya da serbest olarak çalışabilirler.



https://www.icerikmentor.com/

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page