top of page
  • Can Akdere

Sağlık Teknolojileri

Güncelleme tarihi: 26 Haz 2022

Sağlık teknolojileri; İnsan sağlığını önemseyen ve bireylerin hayat standartlarını yükseltmek amacı ile icat edilen cihazlar, ilaçlar, aşılar, tedavi yöntemleri ve sağlık sistemlerinin bütününe denir. Gelişen teknoloji pek çok sektöre öncülük ederek endüstriyel yeniliklere imza atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu sektörlerden biri de sağlık sektörüdür. Sağlık sektörü teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni sağlık sistemlerine, yeni cihazlara ve yeni yöntemlere kavuştu. İnsan sağlığını baz alan ve yaşam kalitemizi artırmayı hedefleyen sağlık teknolojileri günden güne ilerlemektedir. Sağlık teknolojileri sayesinde; sağlık personellerinin iş yükü azalmakta, sağlık maliyetleri düşmekte ve hastalıklara yeni tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Hastaların her geçen gün daha kaliteli bir sağlık hizmeti almasını hedefleyen sağlık teknolojileri geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu sayede en hassas ameliyatlar için yeni hassas cihazlar geliştirilmekte, tedavisi olmayan hastalıklara yeni tedavi yöntemleri çizilmekte ve hastaların yaşam konforu artırılmaktadır. Örneğin; son günlerde baş etmeye çalıştığımız korona virüs salgını için geliştirilen aşıları sağlık teknolojilerine borçluyuz.



Sağlık teknolojileri sayesinde geliştirilen radyoterapi cihazları, bilgisayarlı tomografi cihazları, MR cihazları, sintigrafi cihazları, sonografi cihazları, diyaliz cihazları, suni solunum cihazları, defibrilatör cihazları, yoğun bakım cihazları, koroner bypass cerrahi cihazı, organ ve doku nakli cihazları, lazer teknoloji cihazları, ultrason cihazları, röntgen cihazları sağlık sektöründe hekimlere teşhis ve tedavi sürecinde yardımcı olmaktadır. Bu teknolojik cihazlar sayesinde yeni uzmanlık alanları doğdu ve sağlık alanında yeni devrimlere imza atıldı.

Sağlık Teknolojilerinin Sağlık Sektöründeki Yeri

Sağlık alanında geliştirilen teknolojiler; hastane ve sağlık kuruluşlarında bilgi işlem alanına büyük fayda sağlamıştır. Hastane personeli, hasta verileri, tahlil verileri, izlem verileri, sigorta poliçelerine dair verileri kapsayan bilgi işlem sistemlerinin geliştirilmesi sağlık teknolojileri sayesinde olmuştur. Bir sağlık kuruluşunun düzenli işleyebilmesi ve hastalarına kaliteli hizmet verebilmesi için gerekli olan bilgi işlem sistemi sağlık teknolojileri sayesinde programlanmakta ve her geçen daha elverişli hale getirilmektedir.

Hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan tıbbi görüntüleme cihazlarının icat edilmesi ve geliştirilmesi için de sağlık teknolojileri kullanılmıştır. Bu tıbbi cihazlar sayesinde en riskli operasyonlar başarı ile tamamlanmaktadır. Hastalıkların tedavisi için bu cihazların önemi yadsınamaz bir gerçek. Bu anlamda sağlık teknolojilerinin insan hayatı için önemi büyüktür.

Sağlık teknolojileri tıp adamları tarafından sıkça kullanılmaktadır. Bilim adamları bilinmeyen hastalıkların tespiti veya bunlar ile ilgili tedavi geliştirmek için mutlaka sağlık teknolojilerinden faydalanmaktadır. Gen bilimciler, DNA incelemeleri sırasında sağlık teknolojilerini kullanırlar.




Yapay organ üreten bilim adamları, kök hücre araştırmaları yapan bilim adamları bu araştırmalarında sağlık teknolojilerine başvurur. Hassas operasyonları yapması için icat edilen robotik cerrahi ekipmanları için de sağlık teknolojileri kullanılmaktadır.

Tüm ilaç ve aşı sanayisi için sağlık teknolojilerinin önemi büyüktür. Hastalıklar üzerine ilaç ve aşı geliştirmek için tüm sağlık teknolojilerinden faydalanılmaktadır.

Sağlık teknolojileri sayesinde dünya üzerindeki mobil trendler izlenebilir. Dönemsel salgın hastalıkların belirlenmesinde dünyaca ünlü arama motor bilgilerine başvurulur. Bu sayede bu hastalıkların tespiti sağlanır ve tedavi yöntemleri belirlenir.

Giyilebilir sağlık teknolojileri sayesinde bazı hastalıklara sahip bireylere takılabilen port icat edilmiştir. Bu portlar cilt altına takılır. Kişinin hastalıkları bu port sayesinde takip edilir. Sürekli alması gereken ilaçlar bu port sayesinde damar yolu açılmadan verilebilir. Bu anlamda sağlık teknolojilerinin faydası büyüktür.

Günümüzde pek çok kuruluş sosyal medya kitlesine hitap etmekte ve fikirlerini merak etmektedir. Bazı sağlık kuruluşları da hastaların sağlık kuruluşlarından veya hekimlerinden memnun kalıp kalmadıklarına dair sorular yöneltir. Bu anketler için sağlık teknolojilerinden de faydalanılmaktadır.

Kaynaklar;

Sağlikteknoloji.com

Florence.com


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page